Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2011 11:52 - Призракът на Дянков
Автор: cnyyk Категория: Други   
Прочетен: 2122 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
28 месеца един призрак броди из България - призракът на Симеон Дянков.
Доведен знайно от кого и откъде, но незнайно защо, този странен тип се самообяви за един от 100-те най-добри икономисти в света, обсеби финансово-икономическата ни система и започна игра с огъня. След две години скудоумни фискални експерименти огънят, както виждаме, пламна.
Вдругиден влаковете спират. След тях зърнопроизводителите се заканват да блокират страната с трактори. Двата големи синдиката планират генерална стачка. Като че ли на този етап само Светият синод не се готви за протести. Всичко това го дължим на един човек - бившия служител на Световната банка Дянков. Какво друго дължим на "американския експерт", на когото Б.Б., по обясними причини, е предоставил изцяло управлението на икономиката и финансите на страната? Ето какво:
За 28 месеца бе профукан фискалният резерв - от наследени 8,2 млрд. лв. сега в хазната има-няма 5 млрд.
Увеличен бе външният дълг с устойчива тенденция да се увеличава още до края на мандата.
Главоломно нарасна вътрешният дълг и междуфирмената задлъжнялост заради спирането на плащанията към бизнеса от страна на държавата.
Изчезнаха над 350 хил. работни места.
Здравословните излишъци на предишни правителства бяха заменени с хронични дефицити.
Занулен бе растежът на БВП, на фона на постоянния ръст от 5-6% в предишните години.
Увеличена бе драстично контрабандата, до степен да стане официална държавна политика. Преди, като се споменеше "контрабанда", веднага изплуваха имената на Самоковеца, Доктора и пр. Сега поради медийния монопол не изплува нищо, но всички знаят кой контролира каналите.
Замразени бяха доходи и пенсии. Вътрешното потребление спадна до африкански равнища.
Тотално бе забатачена пенсионната система с абсурдни, хаотични и взаимно изключващи се приумици. НОИ е пред фалит.
Започна престъпен кръстоносен поход срещу българската наука, в частност срещу БАН и Софийския университет.
Предстоят фалити на болници, на БДЖ, а както вече се разбра - и на пощите.
Провали собствената си идея за влизането на България в еврозоната.
Нобеловият лауреат Дж. Стиглиц твърди: "Работни места и растеж не се създават с уволнения на работници и намаляване на бюджетни разходи." Доскорошният главен икономически съветник на Барак Обама - Л. Съмърс, пък пише: "Старомодната доктрина за агресивно фискално свиване е дискредитирана. Европа се нуждае от стратегия за растеж."
Според видния български икономист проф. Иван Ангелов Дянков просто "си наумява произволно някакъв процент на бюджетен дефицит и го използа за ограничаване на средствата за различни институции... Средно за ЕС се очаква 3,8% дефицит. Кого иска да впечатли Дянков, като натрапва на България за 2012 г. един най-ниските дефицити? И кое налага това в най-бедната страна в ЕС по време на криза?... Средно за ЕС публичният дълг се очаква да е 83,3%. Кое налага бедна България да се стреми към рекордно нисък държавен дълг от 18-19% за 2012 г.? Кого иска да впечатли Дянков с това? Икономически аргументи тук няма. Има само болни амбиции."
Може би сутрин, като се погледне в огледалото, вицето първо се вижда като Брат Пит.  А после си представя как смазва бедежейците, както Маргарет Тачър през 70-те години безмилостно смаза стачката на миньорите и трасира бляскавата си политическа кариера. Не е изключено финансовият министър, използвайки поста си, да си пише някакво CV, нужно му за бъдещата му кариера в някакви световни, или кой знае какви, банки.  Да каже - с еди коя си страна постигнах еди какви си фискални рекорди. Само че, драги, тези рекорди са на гърба и за сметка на българските работници, учени, пенсионери и бизнес.
Разбира се, спасението дебне отвсякъде. И то е да прогоним призрака там, откъдето дойде.
В противен случай ни чака участта на Гърция. С тази разлика, че гърците ще фалират сити, а благодарение на Дянков българите ще фалират гладни.



Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
1. ok3223 - Да фалират бе...
22.11.2011 14:48
Кой каквото си постеле на това ляга.
Каквото си надробиш, това кусаш.
На този Дянков са му нужни приватизации, за да си оправи с комисионните положението. Времето тече, останаха 1.5 години. Бързата процедура.
БДЖ, болници, пътища, пощата, има още доста за приватизиране за стотинки и тлъсти комисионни.
А и пари няма. Резерва и НОИ са опоскани със залите и магистралите. Бюджета и той продънен...
цитирай
2. plushok - Браво!
23.11.2011 07:27
Още един добър пост!
Чета с интерес.
Поздрав!
цитирай
3. born - "Може би сутрин, като се по...
30.11.2011 01:19
"Може би сутрин, като се погледне в огледалото, вицето първо се вижда като Брат Пит."
Какъв Брад Пит ?!? Аз виждам само един хер Флик . И то истински гестаповец. Но не на ІІІ-ия райх , а на т.н. световни финансови институции, които / оказва се наистина / са много по-жестоки от Гестапо
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1727579
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив