Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2011 15:51 - Българските селски властелини
Автор: cnyyk Категория: Други   
Прочетен: 1915 Коментари: 0 Гласове:
1



image Мизерия от люлката до гроба Ромското малцинство в България отдавна вече е изцяло под командването на съмнителни местни барони - хора, които са недосегаеми заради "прегръдката" им с определени представители на държавния апарат.  

 

"Българските селски царе и техните закони" - под това заглавие швейцарският всекидневник "Нойе Цюрхер Цайтунг" публикува статия, в която се търсят причините за ромския проблем в България.

Швейцарският всекидневник "Нойе Цюрхер Цайтунг" /НЦЦ/ използва фигурата "Цар Киро" като повод да изрази съмненията си относно способността на българските управници да се справят с ромския проблем. Държавата не може да се грижи нито за спокойствието и реда, нито за спазването на законите - това мнение на много българи намери израз в размириците в Катуница, отбелязва НЦЦ.

imageНа "лов" за старо желязо

Ромският дяволски кръг

Вестникът цитира двама български експерти, които откриват причините за тази взривоопасна ситуация в неефективния държавен апарат, но и в това, че части от този апарат действат в съдружие с местните властелини. А там, където липсва правосъдие, вдъхващо доверие, законът се прилага по собствено усмотрение, заключават социологът Тихомир Безлов и юристът Йонко Грозев, цитирани от НЦЦ.

Според тях ситуацията се изостря допълнително от нерешения ромски проблем. Дребната престъпност се явява като единствен изход за всички онези роми, които са пропаднали в дяволския кръг от липсващо образование, безработица, обществена изолация и зависимост от социални помощи.

Традиционно затворените семейни структури на ромите улесняват "работата" на местни босове като Кирил Рашков, които командват и контролират всичко в "техните" си общини. Благодарение на добрите си връзки с местните полицаи или пък с представители на държавната администрация тези босове могат да гарантират закрила за общността си, а и да си осигуряват доходи, които ги правят незаменими. В тази си позиция те са естествен партньор и за всички онези, които искат да правят "бизнес" с ромската общност.

Не могат или не искат?

imageПаралелни светове

Така ромското малцинство се превръща в много удобен "партньор" за корупционни сделки. По време на избори например ромските босове предлагат т. нар. пакети с гласове на послушни избиратели. "Най-големият проблем е, че в България са налице паралелни общества, които държавните служби гледат да не пипат и които по този начин виреят в пространство, лишено от права и закони. Ромските селища са именно едно такова пространство - там държавата не може или пък не иска да наложи властта си", твърди юристът Йонко Грозев пред НЦЦ.

Според Грозев България е подкопана от най-различни видове мафиотски структури. Оттук и високата степен на обезвереност сред населението. В крайна сметка обаче това недоволство не води до политически натиск спрямо правителството, а се излива под формата на етническо напрежение, заключава Грозев.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1734092
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив