Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2011 11:45 - Едрият бизнес поиска амнистия на незаконни имоти срещу 10% такса
Автор: cnyyk Категория: Бизнес   
Прочетен: 665 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.12.2011 11:46


Няма опасност в близките 50-100 г. Брюксел да ни диктува данъците, увери премиерът Борисов  
image
  По време на срещата си с КРИБ вчера премиерът на няколко пъти подчерта, че няма да се поддаде на популизъм, въпреки че вижда как непопулярните мерки подяждат доверието към ГЕРБ. "Звучи много добре да кажеш на хората, че ще се пенсионират млади и че ще се вдига размерът на пенсиите или пък на заплатите, но в един момент парите свършват. Хората обичат да чуват, че ще има повече празници и по-малко делници и това е нормално - кое дете обича да го накараш да си учи уроците - никое. Всеки иска да си играе по-дълго, да почива по-дълго", разясни Борисов.
Как да се подобри икономическият климат у нас, ще ни наложи ли Брюксел по-високи данъци, колко ще струва на България участието в европейския пакт за стабилност, обсъдиха на шестата си годишна среща бизнесът и правителството вчера. Премиерът Бойко Борисов на няколко пъти изтъкна, че предпочита да губи рейтинг, но да запази стабилна страната. Той обяви, че 2010 г. е била на Росен Плевнелиев - с магистралите, 2011 г. е на Дянков - с финансовите, а 2012 г. ще е на Трайчо Трайков - за икономическо развитие.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), организатор на форума, връчи на министрите пакет от мерки за насърчаване на добросъвестните фирмите и дисциплиниране на некоректните. Повечето идеи се оказаха познати, но една от тях - за еднократна амнистия за незаконни имоти чрез плащане на такса - например 10% от стойността на имота, предизвика изненада и смут в залата. "Това с 10-те процента е абсурд!", коментира премиерът Бойко Борисов. "То означава, че пред "Шератон" някой може да си направи сграда, плаща 10 на сто и го узаконяваме. Не всички ваши предложения са приемливи и правилни", обобщи премиерът. "Г-н Борисов, знаете, че в нашите географски ширини трябва да поискаме повече, за да получим нещо", опита се да обясни логиката на предложението шефът на КРИБ Огнян Донев. И добави, че трябва да се помисли и за глоби за започнати и зарязани с години строежи, които грозят пейзажа. Тази идея се видя приемлива на премиера.

КРИБ предложи още фирмите да ползват данъчен кредит за покупката и поддръжката на всички служебни леки коли, а връщането на ДДС за сделки на територията на ЕС да се съкрати на 30 дни от сегашните 60. Друга мярка е да се въведе екосъставка в годишния данък за автомобили, така че замърсителите да плащат повече. В пакета на КРИБ фигурира и създаването на златен регистър на коректните данъкоплатци, което бе част от 60 антикризисни мерки от 2010 г., както и друга позната идея - да се въведе спешно евродирективата срещу забавените разплащания, която трябва да дисциплинира държавата и общините да не размотават фирмите за пари. Едрият бизнес смята, че е време за въвеждане на данък за земеделските земи. Става дума за единна ставка на декар, но с 50% или с друга отстъпка за обработваните земи, обясни шефът на КРИБ. Организацията предлага също предприятия, които ползват нелицензиран софтуер, да се наказват със забрана за участие в обществени поръчки за определен срок, а работниците, които стават съучастници в спестяването на данъци и осигуровки, да бъдат глобявани наред с работодателя. От КРИБ настояха за строг контрол за оборотите на автосервизи, бетонови възли, търговци на авточасти и охранителни фирми, чиито приходи сега масово са в сенчестия сектор.

Министърът на финансите Симеон Дянков увери бизнеса, че ниското данъчно бреме ще се запази. "България е една от трите страни в ЕС, които водят най-последователна данъчна, фискална и макроикономическа политика. Ние не вдигнахме данъчната тежест, защото решихме, че е важно за нашата конкурентоспособност и станахме държавата с най-ниско данъчно бреме в Европа", изтъкна вицепремиерът.

Борисов пък коментира, че няма опасност Брюксел да наложи на България да хармонизира данъци и да вдига ставки. "Това би било намеса в суверенитета на държавата, ние сме против. Ако след 50 или 100 г. в Европа има единен прокурор, съд, полиция, тогава може да се говори на подобна тема. Но сега този аспект не влиза в никое от споразуменията", подчерта Борисов. Той каза, че България твърдо ще участва в Пакта за финансова стабилност на ЕС.

Еврокомисар Кристалина Георгиева похвали правителството за финансовата му политика и увери форума, че докато България не стане член на еврозоната, няма да се налага да плаща никакви вноски за спасителни механизми - нито за основните 500 млн. евро, нито за допълнителните 200 млн.



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1734080
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив