Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2011 15:00 - EUObserver: Източноевропейските банки са заплашени от източване на капитал
Автор: cnyyk Категория: Бизнес   
Прочетен: 537 Коментари: 0 Гласове:
0



image  

Източноевропейските банки, голяма част от които са под френски, австрийски или гръцки "шапки", са притеснени, че новите правила за банковата рекапитализация ще източат средствата на регионалните дъщерни компании. Така икономиките в региона ще бъдат поставени в рискова ситуация, съобщава сайтът EUObserver.


"Не можем да приемем рекапитализация, финансирана чрез изтегляне на пари, например от румънския пазар, за справяне с кризата в еврозоната", коментира в неделя румънският президент Траян Бъсеску след приключването на срещата на лидерите от еврозоната. На утрешната им среща се очаква те да изгладят условията по инжекцията от 100 млрд. евро, предназначена за най-закъсалите кредитори на континента. Бъсеску обяви и нерешителността на останалите лидери като основна причина за скока на разходите за заемане в Източна Европа заради влошаващата се ситуация в Гърция.

Половината от банковия сектор в Румъния е притежаван от австрийски и гръцки банки, които са сред най-затруднените в момента – Erste, Raiffeisen, Alpha и Eurocredit. Централната банка в страната призова чуждите дъщерни банки да набират капитал в Румъния, ако компаниите-майки имат проблеми.

В понеделник австрийската Erste, която е най-голямата банка в Румъния, обяви, че най-вероятно ще излезе с нетна загуба от почти 1 млрд. евро заради отписвания и такси на поделенията си в Унгария и Румъния, както и заради дълговата криза. На България също й предстоят трудни времена, защото 30% от банковия сектор в страната е в гръцки ръце, посочва изданието.

Експертите подкрепят идеята, че рекапитализацията на банките не трябва да пренебрегва клоновете в Източна Европа. "Съгласни сме с посланието на румънския президент, че всяка рекапитализация трябва да е от полза за цялата група", смята заместник-главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие(ЕБВР) Йеромин Цетелмайер.

В случай на рекапитализация гръцките банки "ще се нуждаят от значителна рекапитализация", като ЕБВР вижда два сценария. В първия всичко е наред и дъщерните компании не се отделят от майките. Вторият вариант е, ако преструктурирането "не е идеално" и правителствата в България, Румъния и Сърбия ще трябва да се намесят, за да подкрепят банките в страните си.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729717
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив